Disippelliv
Hva vil det si å være en disippel i dag? Hvordan kan vi disippelgjøre andre? Lurer du kanskje på hvordan det ser ut å bygge kirke i Norges største by? Eller er du nysgjerrig på hvordan et helt og ærlig liv som en etterfølger av Jesus kan se ut?
Vi tror at vi ikke er ment å gjøre livet alene, og at vi som disippler kan søke fellesskap i hverandre og fellesskap med Jesus. Et liv med Jesus - et liv som disippel - kan se ulikt ut for hver og en av oss. Derfor ønsker vi på disippelliv å skape en arena hvor vi kan dele liv og tro, og vokse sammen i både å være en disippel, og i å bygge kirke og disippelgjøre andre.
Disippelliv gir deg innblikk i temaer som disippelskap, menighetsplanting, kall og tjeneste, bønn og åndelig disiplin, lederskap m.m. I tillegg til klasseromsundervisning tror vi også at turer og opplevelser kan gi oss nye perspektiver på et liv i og med Jesus, samtidig som det gir oss litt ekstra moro og opplevelser vi ikke vil være foruten. Vi drar derfor også på et par turer og utflukter ila året.
Kanskje er dette året du finner ut at du har et brennende hjerte for naturen og Guds skaperverk, eller kanskje du går fra å aldri ha delt Guds ord med noen til å både ha verktøy og erfaring med å dele tro på og utenfor en scene.
Velkommen til et spennende og innholdsrikt år på disippelliv!
Året på disippelliv
I Matt 4:8 leser vi at Jesus kaller oss til å følge Han:
«Kom, følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere!». Straks lot de garnet ligge og fulgte ham. (Matt 4,18)
Vi er kalt til et liv med Jesus, til å følge ham og til å dele Guds ord. Den viktigste oppgaven menigheten gjør er å spre evangeliet, de gode nyhetene om frelse. I løpet av året vil vi derfor undervise i temaer som setter lys på hva en disippel er, hvordan finne din plass i kirken, hva livet med Jesus kan innebære m.m.
Gjennom teori og praksis ønsker vi å utruste deg med verktøy du kan bruke i møter med spørsmål om tro, samt at du frimodig kan dele troen din med andre og tre inn i både en bredde av tjenester og/eller lederroller. Undervisning, retreat, praksis og turer/opplevelser går hånd i hånd på disippelliv, og vår bønn er at du skal vokse som disippel og lære å bygge et levende fellesskap.
Temaer vi er innom i løpet av året:
- Hva er en disippel?
- Kall og tjeneste
- Misjonale menigheter og livslang etterfølgelse
- Retreat
- Troens utholdenhet i prøvelser
- Diakoni
- Missiologi
- Bønn og åndelig disiplin
- Kirkeplant
- Praksistur
- Småfellesskap
- Praksis
Turer/opplevelser
Året på disippelliv kan i noen grad utformes av elevene sammen med linjelærer. Men vi har allikevel noen satte turer/opplevelser. Disse er:
Blåtur: På starten av høsten skal vi på tur sammen hvor elevene bare får vite hva de skal ha med seg og når vi skal dra. Her planlegger linjelærer fullt opplegg, og det eneste elevene får vite på forhånd i tillegg til pakkeliste er oppmøtested og tid, og at vi skal kose oss en hel del.
Prosjektuke: Denne uken reiser vi rundt og besøker skoler og menigheter rundt om i Norge. Vi bruker tid med elevene på skolen, betjener med alt fra aktiviteter, lek og moro, deler vitnesbyrd, har taler, ber for folk mm. Dette blir en uke hvor vi både får oppleve noen av Norges flotteste skoler, beste bakerier, flotteste utsikter ++ Samt en uke hvor elevene får prøvd seg frem og tatt i bruk verktøyene de har tilegnet deg ila året.
Retreat: I Markus 6:31 står det: “Kom med til et ensomt sted, hvor vi kan være alene, og hvil litt”. Gud søker fellesskap med oss mennesker. En retreat handler om å ta seg tid til å komme nær Gud, lytte og være med Ham. Vi drar sammen bort fra storbyens impulser - trekker oss tilbake fra hverdagens impulser, krav og gjøremål - for å være stille og be sammen. Vi får sammen senke skuldrene og skjerpe blikket for medmennesker og skaperverket.
Linjetur til Stockholm: Sammen med kreativ- og lovsangsfordypningene tar vi turen til Stockholm på vårparten hvor vi får oppleve menighetsliv i Stockholm. Vi besøker Filadelfiakyrkan Stockholm, Citykyrkan, St Clara Kyrkan og andre kirker, og ser hvordan de gjør menighet. Samt at vi skal kose oss på tur med alt fra minigolf og bowling, til bruktmarkeder og kafébesøk.
Fellestur til Kenya: Sammen med hele klassen skal vi tre uker til Kenya på misjonstur. Trykk deg videre for å lese mer om denne turen! Trykk her
Eksempler på tidligere opplevelser i tillegg til turer:
- Bolleturnè på byens beste kafèer
- Botanisk hage
- Menighetsbesøk
- Frisbeegolf i Holmenkollen
- Overnatting i hengekøye i Oslomarka
- Matutdeling blant byens vanskeligstilte
- To netter i telt: Gaustatoppen
Praksis
Vi som skole mener du som elev har best utbytte av læringen når du kan sette teori i sammenheng med praksis. Dette gjør at vi sammen med kirken har praksiser både innad i kirken, men også diakonale praksiser i byen.
Det vi må lære før vi kan gjøre det, det lærer vi ved at vi gjør det
Aristoteles
Hver mandag avspaserer elevene i vanlig skoletid, og så skal disse timene fylles med praksis. Slik det ser ut er det i snitt 4 timer praksis i uken + praksis på diverse konferanser m.m.
Vi ønsker å legge til rette for at du skal få en god praksis, der du kan vokse i dine gaver. Samtidig ønsker vi å gi et større mangfold og et større bilde av hvordan det kan uttrykkes.
Vi har tidligere hatt elever i praksis i
- Maritastiftelsen
- Livsfasearbeid: Barn, ungdom, seniorer ++
- Royal Rangers ( Speidertilbudet i Filadelfiakirken)
- Besøkstjeneste
- Online-gudstjenester
- Gudstjenestearbeid: Produksjon, forkynnelse, møteledelse, vertskap, teknikk ++
- Alphakurs
- Powerstation - Barne- og ungdomsarbeidet i Filadelfiakirken Enebakk
- Filadelfiakirken Lillestrøm - livsfasearbeid og gudstjenestearbeidet
- Kreativ tjeneste i og utenfor kirken
Av listen over kan vi se at praksis kan by på så mangt. Innenfor de ulike livsfasene eller avdelingene, er det også et bredt mangfold av oppgaver. Det være seg alt fra forkynnelse og gudstjenesteproduksjon, sying av kostymer til julekonserter eller matutdeling til byens trengende. Det er mange valgmuligheter og du kan selv få velge det området du ønsker å vokse og utvikle deg i.
Vi vil også koble med lokale samarbeidspartnere når vi er på turer og utflukter i inn- og utland. Ved å koble oss direkte inn i lokale arbeid, kommer vi mer på innsiden av arbeidet. Dette vil makse praksisopplevelsen!
Dette vil makse praksisopplevelsen!
Priser:
Skolepenger: kr 12.000,- pr semester
Fordypningsavgift: kr 4000,-
Linjeturer: Storbytur i Europa kr 3000,-
Fellestur: kenyatur kr 25.000,-
